Klonovanie WordPress webu s pluginom Duplicator (staging/migrácia)

Vytvorenie presnej kópie webu na adrese napr. dev.domena.sk s pluginom Duplicator zvládne aj mierne pokročilý správca. Ako to funguje?

Prečo vôbec klonovať?

Kópia webu sa môže hodiť napríklad pri testovaní nového dizajnu alebo funkcií. Ja osobne tak testujem nové funkcie pluginov, či rozsiahle úpravy na webe. No a zatiaľ čo testujem, produkčný web, ktorý zarába na živobytie funguje bez zmien ďalej. Testovať na kópií tak odporúčam aj tebe!

Klonovanie webu sa ti ale môže hodiť aj pri zmene hostingu.

Klonovanie webu

Vytvorenie kópie sa dá rozložiť na tri etapy:

  1. Príprava klonu – fyzické vytvorenie balíka
  2. Príprava adresy, na ktorej bude fungovať
  3. Inštalácia klonu

Vytvorenie balíka

Vytvorenie balíka je z veľkej časti automatizované. Na začiatku je možnosť vynechať určité zložky/súbory (file filters), prípadne tabuľky v databáze. Taktiež je možné si predpripraviť inštalátor – vyplnením MySQL connection stringu, ale v praxi tento krok preskakujem.

V ďalšom kroku modul skontroluje náležitosti na pozadí a prepočíta veľkosť balíčka. V prípade potreby zobrazí upozornenie. Ak je všetko v poriadku, pokračuj zostavením balíka a na konci ho stiahni do počítača.

WordPress plugin Duplicator, krok 1
WordPress plugin Duplicator, krok 1
WordPress plugin Duplicator, krok 2
WordPress plugin Duplicator, krok 2
WordPress plugin Duplicator, krok 3
Zostavovanie balíka
WordPress plugin Duplicator, stiahnutie balíčka
WordPress plugin Duplicator, stiahnutie balíčka a inštalátora

Príprava novej adresy

Pod novou adresou rozumej napr. dev.domena.sk ale aj domena.sk/test či testdomena.sk – akúkoľvek adresu máš k dispozícií. Jej vytvorenie zvládneš cez administráciu hostingu. Ak hostuješ vo WebSupport prihlás sa do webadmin; ak hostuješ vo Webglobe – Yegon, nastavenia nájdeš vo WY Paneli.

Testovaciu subdoménu dev.domena.sk vytvoríš v prostredí WebSupport jednoducho – vytvorením zložky dev v adresári sub v homeroote tvojej domény. Podobne to funguje aj vo WY, ak máš správne nastavenú doménu. Subdoména by mala fungovať takmer okamžite. Proces sa môže líšiť u iných poskytovateľov

Vytvorenie novej subdomény cez FTP na hostingu WebSupport
Vytvorenie novej subdomény cez FTP na hostingu WebSupport

Inštalácia klonu

  1. Stiahnutý balíček spolu s inštalátorom nahraj na požadované miesto. V našom prípade je to zložka dev, z ktorej sa načítava subdoména dev.domena.sk.
  2. Načítaj adresu dev.domena.sk/installer.php a pokračuj podľa inštrukcií.
  3. Vyplň údaje k novej databáze, v prípade potreby uprav URL adresu WordPress
  4. Dokonči inštaláciu

Časté problémy

Nemožnosť vytvoriť balíček

Dostupné zdroje

Pri klonovaní väčšieho webu na shared hostingu nemusíš pochodiť. Pokiaľ vytváraš balíček väčší ako 1GB, použi filter súborov a pokús sa z balíčka vyhodiť zbytočné súbory: cache, zálohy (napr. z UpdraftPlus pluginu, predošlé Duplicator balíčky, zložku uploads. 

Procesu určite pomôže 100% využitie dostupných serverových prostriedkov. Na shared hostingu je to navýšenie memory_limitu (256MB+ ) a prípadná kooperácia s helpdeskom a dočasné navýšenie.

Úprava nastavení SQL

Ak ti tvorba balíčka padne ihneď na začiatku, skús zmeniť nastavenie archivácie SQL databázy – z pôvodného mysqldump na PHP code. Mne sa to zatiaľ stalo iba raz, no toto zafungovovalo.

Problémy s rozbalením

  • presúvaš na inak nastavený hosting – napr. zastaralá verzia PHP, SQL
  • nedostatok serverových prostriedkov – „slabý“ hosting
  • nesprávny formát DB hostname. Napr. vo WebSupport je potrebné použiť tvar hostname:port – napríklad mariadb103.websupport.sk:3313

V oboch prípadoch postupuj podľa toho, čo inštalátor označí za problém 😉

Funkčná kópia webu

V tomto bode by si mal mať funkčnú kópiu webu na novej adrese. Podobne sa dá postupovať aj pri zmene hostingu a migrácií – buď k inému poskytovateľovi alebo zo zdieľaného hostingu na vlastné VPS. K tomu ešte napíšem dedikovaný post.


Máš otázky? Zodpoviem v komentároch 😉

Publikované
Kategorizované ako WordPress

Od Karol Vörös

Špecialista na prevádzku webov, markeťák, produkťák.

5 komentárov

  1. Záleží, ako si na tom s dátami. Ak je kópia 100% pripravená a nasaditeľná (napr. zvyčajný firemný web), stačí proces klonovania zopakovať, akurát to nahrať na miesto originálneho webu. S e-shopom, ktorý počas prípravy novej verzie beží (prichádzajú nové objednávky) alebo blogom, ktorý má neustále nové komentáre to chce viac práce – naklonovať web a manuálne skopírovať vybrané dáta z databázy. Zodpovedal som tvoju otázku Niki?

    1. Nazdar,

      a viem niekde zistit ktore data z tabulky mi treba skopirovat? Jedna sa mi o e-shop. Nastavim novy plugin, pomenim dizajn a potrebujem to aplikovat na live verzii. Vies mi poradit? Tak aby som nenarusil stare veci a taktiez objednavky, pridanie produktov a podobne. Aby som len skopiroval nove nastavenia. Je nato nejaky postup?

      1. Na takéto veci výborne slúži aj WP-CLI. Tam vieš veľmi pokročilo pracovať s tým, čo potrebuješ.
        Inak na to ideš správne, presunúť iba potrebné tabuľky v DB. Tu je to ale špecifické podľa pluginu a témy, ktorú používaš. Pozri dokumentáciu, kam dané veci ukladajú nastavenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *